Znamy wyniki krajowego etapu konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego 2023
17 czerwca 2023 r., podczas XXIII Mazowieckich Dni Rolnictwa w Płońsku, Fundacja WWF Polska ogłosiła tegorocznych zwycięzców konkursu Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego.
Decyzją jury, składającego się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Odział w Radomiu, Ministerstwa Klimatu i Środowiska, Ministerstwa Infrastruktury, Koalicji Żywa Ziemia oraz WWF zwycięzcami etapu krajowego konkursu zostali państwo Halina i Waldemar Żebrowscy z województwa mazowieckiego, którzy prowadzą ekologiczne gospodarstwo Turna.
Rodzina Żebrowskich wdraża przyjazne dla środowiska praktyki, wśród których należy wymienić połączenie produkcji zwierzęcej wraz z roślinną (zamknięty obieg materii), aplikowanie nawozów naturalnych za pomocą węży wleczonych, odpowiednie miejsca przechowywania nawozów i kiszonek zabezpieczających przez odciekami, stosowanie wypasu całorocznego, użycie poplonów i międzyplonów, utrzymanie całorocznej okrywy roślinnej, produkcja paszy na miejscu czy pozostawianie 10 metrowych stref buforowych wzdłuż cieków. Państwo Żebrowscy skutecznie łączą ochronę przyrody z przynoszącą korzyści finansowe produkcją nabiału, który w większości sprzedawany jest w opakowaniach szklanych. Sposób gospodarowania rolników stwarza dogodne miejsce do bytowania zwierząt, co zwiększa różnorodność biologiczną terenów otwartych. Do tego rolnicy współpracują i dzielą się swoją wiedzą z innymi rolnikami, z kołem gospodyń wiejskich i lokalną społecznością. Państwo Żebrowscy otrzymali w konkursie nagrodę w wysokości 1000 euro.
II miejsce oraz nagroda w wysokości 500 euro zostały przyznane państwu Kindze i Jarosławowi Tarnickim, którzy prowadzą gospodarstwo w sposób konwencjonalny w województwie kujawsko-pomorskim.
W gospodarstwie p. Tarnickich wdrażanych jest szereg przyjaznych dla środowiska morskiego praktyk m.in. utrzymanie całorocznej okrywy roślinnej, stosowanie płodozmianu, wapnowanie, użycie międzyplonów ze szczególnym uwzględnieniem głębok okorzeniących się, dodawanie materii organicznej do gleby – obornik świński i przefermentowana gnojowica, utrzymanie stref buforowych wzdłuż rowów, a także nasadzeń na granicach pól. Państwo Tarniccy stosują racjonalne nawożenie na podstawie analizy gleb, które wykonują co dwa lata. Do tego korzystają z metod rolnictwa precyzyjnego. W gospodarstwie został wdrożony zamknięty obieg materii, pasze produkowane są na miejscu. Praktyki stosowane w gospodarstwie sprzyjają utrzymywaniu różnorodności biologicznej. W gospodarstwie jest wiele siedlisk dla mniejszych (np. żaby, bażanty, kuropatwy) i większych (np. sarny, jelenie, lisy) zwierząt oraz zapylaczy.
III miejsce oraz nagrodę w wysokości 300 euro otrzymała pani Anna Panter prowadząca gospodarstwo w województwie kujawsko-pomorskim. W gospodarstwie p. Panter stosuje następujące praktyki: utrzymanie całorocznej okrywy roślinnej; ochrona struktury gruzełkowatej gleby poprzez płodozmian oraz nieużywanie ciężkich maszyn (prace w gospodarstwie są robione ręcznie albo przy pomocy maszyn ręcznych); użycie międzyplonów ze szczególnym uwzględnieniem roślin głęboko korzeniących się oraz bobowatych; stosowanie obornika, wermikompostu oraz wdrożenie zamkniętego obiegu materii. W gospodarstwie nie są stosowane nawozy sztuczne. Rolniczka stosuje zasiewy wspólne kukurydzy, dyni i fasoli, zasiewy ziemniaków łącznie z bobikiem. Zasiewy współrzędne warzyw z bobikiem, poplony i międzyplony wiążące azot. Rolniczka kompostuje wszystko, co tylko się da wykorzystując do pomocy kury oraz dżdżownice kalifornijskie. Cyklicznie w gospodarstwie organizowane jest dwudniowe wydarzenie z sianokosów – tradycyjnego koszenia kosą ręczną oraz żniw metodą ręczną.
Konkurs na Rolnika Roku
Regionu Morza Bałtyckiego 2023
Fundacja WWF Polska po raz kolejny ogłasza konkurs na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Mogą w nim wziąć udział rolnicy z całej Polski[1]. Nagrody są przyznawane za stosowanie praktyk przyjaznych środowisku morskiemu, ograniczających odpływ substancji biogennych (związków azotu i fosforu) do wód. Zgłoszenia przyjmujemy do 23 kwietnia 2023 r.
Konkurs adresowany jest do rolników i rolniczek indywidualnych, gospodarstw rodzinnych, przedsiębiorstw rolnych, czerpiących dochód z produkcji konwencjonalnej lub ekologicznej. Ma na celu promocję najlepszych praktyk i wyróżnienie rolników – liderów ograniczających spływ do wód substancji przyczyniających się do eutrofizacji Morza Bałtyckiego.
– By zahamować zamieranie Bałtyku należy zredukować spływ związków azotu i fosforu, które znajdują się m.in. w stosowanych przez rolników nawozach. Sektor rolnictwa może znacznie ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do wód. Jak pokazuje konkurs WWF na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego, wiele gospodarstw podejmuje aktywne działania i zmierza w kierunku rolnictwa przyjaznego środowisku – mówi Weronika Kosiń, specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki w WWF Polska.
Rolnicy, którzy ograniczają ilość przenikających do wód zanieczyszczeń, zwiększają szanse na ograniczenie eutrofizacji, prowadzącej nie tylko do powiększania zasięgu pustyń tlenowych, ale także do zamykania kąpielisk z powodu zakwitów sinic.
– Podstawową korzyścią wynikającą z zastosowania praktyk rolnych przyjaznych dla Bałtyku było ograniczenie zapotrzebowania na nawozy sztuczne o ok. 70% w skali całego gospodarstwa, a to przekłada się na oczywiste oszczędności. Praktyki mające na celu ograniczenie emisji odorów pozwalają nam prowadzić duże gospodarstwo w centrum miejscowości, bez narażania się na skargi sąsiadów. Retencja korytowa prowadzona od 2018 roku pozwoliła bez szwanku przetrwać dotkliwe susze nękające nasz region. Osiągnęliśmy wyłącznie pozytywne rezultaty. Zarówno dla kieszeni jak i sumienia – mówi Patryk Kokociński, laureat krajowego etapu konkursu w 2021 r.
Więcej o praktykach przyjaznych środowisku morskiemu stosowanych przez Patryka Kokocińskiego dostępnych w podcaście oraz poniższym filmie.
Konkurs organizowany jest pod patronatem Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz Koalicji Żywa Ziemia. Nagroda została ufundowana w 2009 r. przez WWF w ramach Programu na rzecz ochrony Ekoregionu Morza Bałtyckiego. Do tej pory już ponad 70 rolników i rolniczek zostało wyróżnionych za stosowanie w rolnictwie innowacyjnych praktyk przyjaznych środowisku morskiemu – dołącz do nich!
Zgłoszenia należy wypełniać online albo nadsyłać na adres email: rolnikroku@wwf.pl lub pocztą tradycyjną na adres: Fundacja WWF Polska, ul. Usypiskowa 11, 02-386 Warszawa, z dopiskiem Rolnik Roku.
Zwycięzcę konkursu etapu krajowego poznamy latem 2023 r.
Materiały do pobrania:
- Formularz zgłoszeniowy online
- Formularz zgłoszeniowy do druku
- Kryteria konkursu
- Zwycięskie praktyki
- Plakat konkursowy
- Laureaci dotychczasowych edycji konkursu i stosowane przez nich praktyki
Odniesienia:
- Nominowani rolnicy muszą prowadzić działalność w obrębie zlewiska Morza Bałtyckiego. Terytorium Polski w 99,7% znajduje się w zlewisku Bałtyku
Znamy wyniki międzynarodowego etapu konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego 2021
29 października 2021 r. nastało długo oczekiwane ogłoszenie wyników drugiego, finałowego etapu konkursu Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego. Zwycięzcy ze wszystkich 11 krajów – Danii, Estonii, Finlandii, Niemiec, Łotwy, Litwy, Polski, Rosji, Szwecji, Białorusi i Ukrainy – zostali uhonorowani za wzorowe wykorzystanie zrównoważonych praktyk rolniczych w celu ograniczenia spływu składników odżywczych do zlewni Morza Bałtyckiego. Dodatkowo jeden z nich otrzymał zagrodę główną w wysokości 10 000 euro. Znamy już jego nazwisko!
Najlepszy z najlepszych
Najwięcej głosów od kapituły konkursu zdobył Sauli Brander, fiński rolnik prowadzący gospodarstwo w sposób ekologiczny. To właśnie on otrzyma główną nagrodę w wysokości 10 000 euro za działania takie jak utrzymanie terenów podmokłych, uprawianie międzyplonów czy praktyka recyklingu składników odżywczych z obornika kurzego.
Polak w gronie laureatów
Polski Rolnik Roku 2021 był silnym kandydatem do miana zwycięzcy finałowego etapu konkursu. Patryk Kokociński prowadzący gospodarstwo konwencjonalne w woj. wielkopolskim to postać, która dla wielu rolników z Polski – i nie tylko! – może być inspiracją. Zarządzane przez niego gospodarstwo wdrożyło szereg przyjaznych dla ekosystemu morskiego praktyk. To m.in. utrzymanie całorocznej okrywy roślinnej, stosowanie płodozmianu, użycie międzyplonów z udziałem roślin bobowatych, niekoszenie poboczy, pozostawienie miedz śródpolnych czy nawożenie na podstawie analizy gleby.
Podczas pierwszej, krajowej edycji konkursu jury doceniło starania Patryka Kokocińskiego w obszarze zrównoważonego gospodarowania wodami. Rolnik zadbał o retencję wody i zredukowanie następstwa dłuższych okresów bezdeszczowych. Do tego rolnik wraz z rodziną tworzy strefy buforowe wzdłuż cieków poprzez pozostawienie wzdłuż rowów pasów dzikiej roślinności oraz odtwarza zadrzewienia śródpolne (od 2018 r. posadzonych zostało ponad 600 drzew i krzewów). Za zdobycie I miejsca w krajowym etapie Konkursu Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego 2021 otrzymał nagrodę wysokości 1000 euro.
Więcej o praktykach przyjaznych środowisku morskiemu stosowanych przez Patryka Kokocińskiego dostępnych w filmie oraz w podcaście.
Znamy laureatów konkursu Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego 2021
W sobotę 21 sierpnia podczas gali towarzyszącej Międzynarodowym Targom Potato Poland 2021 odbyło się uroczyste wręczenie nagród w krajowym etapie konkursu Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego 2021. Nagrody wędrują do rolników z Wielkopolski, województwa zachodniopomorskiego i Małopolski.
Podczas tegorocznej edycji konkursu kapituła, w skład której wchodzili nie tylko eksperci z Fundacji WWF Polska, lecz także Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Infrastruktury, Ministerstwa Klimatu i Środowiska, Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu czy Polskiego Klubu Ekologicznego/Koalicji Żywa Ziemia, wyłoniła troje laureatów.
Najlepszy z najlepszych
Zwycięzcą krajowego etapu konkursu został pan Patryk Kokociński prowadzący gospodarstwo konwencjonalne w woj. wielkopolskim. Prowadzone przez rolnika gospodarstwo wdrożyło szereg przyjaznych dla ekosystemu morskiego praktyk. To m.in. utrzymanie całorocznej okrywy roślinnej, stosowanie płodozmianu, użycie międzyplonów z udziałem roślin bobowatych, niekoszenie poboczy, pozostawienie miedz śródpolnych czy nawożenie na podstawie analizy gleby.
Jury doceniło również starania p. Kokocińskiego w obszarze zrównoważonego gospodarowania wodami, co pozwala mu na retencję wody i na zredukowanie następstwa dłuższych okresów bezdeszczowych. Do tego rolnik wraz z rodziną tworzy strefy buforowe wzdłuż cieków poprzez pozostawienie wzdłuż rowów pasów dzikiej roślinności oraz odtwarza zadrzewienia śródpolne (od 2018 r. posadzonych zostało ponad 600 drzew i krzewów).
Zdobywca I miejsca otrzymał nagrodę w 1000 euro. Zawalczy też o główną wygraną w etapie drugim, czyli całego regionu bałtyckiego. Ta wynosić będzie 10 000 euro.
Podcast ze zwycięzcą konkursu do odsłuchania tutaj
fot. WWF/Fussy
Docenione innowacje
Na tegorocznym podium znalazły się jeszcze dwa gospodarstwa stosujące dobre praktyki rolnicze. II miejsce zajęła Spółka Rolnicza Juchowo sp. z o. o. z woj. zachodniopomorskiego, która prowadzi gospodarstwo zgodnie z zasadami rolnictwa biodynamicznego (liczba zwierząt w gospodarstwie jest dostosowana do możliwości produkcji paszy na miejscu). Juchowo jest bardzo otwarte na innowacje, od lat bierze udział w badaniach naukowych dotyczących hodowli bydła, żyzności gleby i działań na rzecz utrzymania i ochrony różnorodności biologicznej w krajobrazie rolniczym.
fot. M. Kmieciński
Z kolei III miejsce zajął pan Marcin Wójcik z woj. małopolskiego, który stosuje i upowszechnia w swoim ekologicznym gospodarstwie innowacyjne metody rolnicze, takie jak agroleśnictwo, holistyczny wypas rotacyjny, zastosowanie biowęgla oraz otwartość na współpracę z jednostkami naukowymi, doradcami rolniczymi i rolnikami.
fot. W. Kosiń
Nagrody dla zdobywców II i III miejsca etapu krajowego wynosiły odpowiednio 500 i 300 euro.N
Gratulujemy tegorocznym laureatom!
fot. M. Kmieciński
Konkurs na Rolnika Roku Regionu Morza Bałtyckiego 2021
Ruszyła kolejna edycja konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. WWF od 12 lat przyznaję nagrodę za stosowanie praktyk przyjaznych środowisku morskiemu, które ograniczają odpływ substancji biogennych (związków azotu i fosforu) z gospodarstw do wód. Wśród tych praktyk, znajdują się działania, które przyczyniają się do poprawy jakości gleby, zrównoważonego gospodarowania wodami czy racjonalnego zarządzania substancjami biogennymi w gospodarstwie.
Zbyt duże ilości związków azotu i fosforu w wodzie tworzą idealne warunki do zakwitów glonów i sinic. Nadmierne zakwity przyczyniają się do powiększania się przydennych pustyń tlenowych, gdzie zamiera podwodne życie. Już 17% Morza Bałtyckiego stanowią martwe strefy – całkowicie pozbawione tlenu, zaś ok. 28% strefy o obniżonej zawartości tlenu. Niestety ta liczba stale rośnie.
Za eutrofizację, czyli negatywne w skutkach przeżyźnienie wód, w znaczymy stopniu odpowiedzialne jest rolnictwo. Aż 50% wszystkich substancji biogennych, które trafiają do Morza, pochodzi z uprawy ziemi lub hodowli zwierząt. Na szczęście coraz więcej rolników jest gotowych zadać sobie dodatkowy trud, aby pomóc w ratowaniu Morza Bałtyckiego. Jak pokazuje konkurs na Rolnika Roku, wiele gospodarstw podejmuje aktywne działania w celu zniwelowania emisji substancji biogennych i zmierza w kierunku rolnictwa przyjaznego środowisku. Przyznając nagrodę Rolnika Roku, WWF pragnie zwrócić uwagę na to, jak ważna jest ich praca, wyróżnić i podziękować za wspólną walkę o zdrowy Bałtyk. Celem konkursu jest również inspirowanie rolników z całego zlewiska Morza Bałtyckiego do aktywnego angażowania się w zwalczanie eutrofizacji.
„Byliśmy bardzo zadowoleni, gdy zauważyliśmy, że samo stosowanie nawozów naturalnych wystarczyło, aby osiągnąć stabilne plony i poprawić żyzność gleby” – mówi Marta Żerańska – laureatka krajowego etapu konkursu w 2019 r.
„Decydujące znaczenie dla zrównoważonego rolnictwa ma pomoc finansowa państwa, w jeszcze większym stopniu dotyczy to produkcji ekologicznej. Wsparcie jest kluczowe dla rolnictwa ekologicznego i takich działań jak: wapnowanie gleby, współfinansowanie zakupu nasion gatunków roślin, które są zapomniane lub rzadko uprawiane, budowa miejsc do przechowywania obornika, domowych oczyszczalni ścieków lub zbiorników na gnojowicę i instalacji do produkcji energii ze źródeł odnawialnych” – dodaje.
Kto może wziąć udział w konkursie?
Konkurs adresowany jest do rolników/rolniczek indywidualnych, gospodarstw rodzinnych, przedsiębiorstw rolnych, czerpiących dochód z produkcji konwencjonalnej lub ekologicznej (hodowli zwierząt i/lub uprawy roślin). Nominowani kandydaci muszą wykazać się podjęciem konkretnych działań mających na celu ograniczenie emisji substancji biogennych: związków azotu i/lub fosforu z ich gospodarstw. Za emisję substancji biogennych uważa się ich wyciek do wód, jak również emisję gazów, np. amoniaku pochodzącego z obornika.
Zwycięzcy I etapu, ogólnokrajowego, otrzymają nagrody w wysokości: 1000 euro (I miejsce), 500 euro (II miejsce), 300 euro (III miejsce). Zwycięzca II etapu, całego regionu bałtyckiego, otrzyma nagrodę w wysokości 10 000 euro.
Laureaci konkursu 2019 i stosowane przez nich praktyki
Przyjmowanie zgłoszeń do konkursu jest już rozpoczęte. Prosimy o nadsyłanie formularzy do 11 maja 2021 r. Zgłoszenia należy nadsyłać na adres email: rolnikroku@wwf.pl lub pocztą tradycyjną na adres: Fundacja WWF Polska, ul. Usypiskowa 11, 02-386 Warszawa, z dopiskiem Rolnik Roku.
Zwycięzcę konkursu etapu krajowego poznamy wiosną 2021 r.
Z przykrością informujemy, że konkurs WWF na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego w 2020 roku został odwołany.
Konkurs na Rolnika Roku Regionu Morza Bałtyckiego 2019
25 września 2019 r. podczas konferencji Bardziej zielone rolnictwo dla zrównoważonego Bałtyku, GRASS 2019, WWF nagrodziła duńskich rolników za wybitne osiągnięcia na rzecz ograniczenia spływu substancji odżywczych do Morza Bałtyckiego.
Maria i Kristian Lundgaard-Karlshøj zostali zwycięzcami etapu międzynarodowego konkursu WWF na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego 2019. Jury doceniło różnorodność środków stosowanych w dużym gospodarstwie rolnym, w celu ograniczenia odpływu składników odżywczych do morza, a także zaangażowanie rolników w opracowywanie nowych strategii na rzecz zrównoważonego rolnictwa.
Dlaczego właśnie oni?
Kristian i Maria prowadzą swoje gospodarstwo w sposób zrównoważony i innowacyjny, przez co znacznie ograniczają spływ substancji odżywczych (azotu i fosforu) do wód. W swojej codziennej pracy biorą pod uwagę wpływ rolnictwa na wszystkie obszary środowiska, w tym w klimat, zużycie energii, zarządzanie składnikami odżywczymi, samowystarczalność i dobrostan zwierząt. Zwycięzcy pokazują, że rolnictwo na dużą skalę może być zrównoważone i pro środowiskowe. Ekologiczna produkcja roślinna, biogazownia do przetwarzania wszystkich pozostałości rolnych, zalesianie, wykorzystanie zielonej energii i współpraca z konsumentami, przyczyniają się do wypełnienia luki między działalnością rolniczą a ochroną przyrody. Jury doceniło dynamikę i ciągłość rozwoju gospodarstwa, w tym przyszłe plany przejścia na ekologiczny chów świń i ekologiczny chów kurcząt z wolnego wybiegu, udział w projektach badawczych i zakładanie mokradeł. W przyszłym roku rolnicy zaplanowali powstanie mokradła o powierzchni jednego hektara, które ma zmniejszyć spływ azotu do lokalnego fiordu aż o 744 kilogramów rocznie.
Rolnicy biorą również udział w pionierskim projekcie badawczym z Duńskim Instytutem Technologicznym, dotyczącym produkcji robaków jako źródła białka do spożycia przez ludzi i zwierzęta.
Kristian i Maria chcą, aby ich gospodarstwo było zrównoważone i przyszłościowe. W swojej codziennej pracy, biorą pod uwagę zmiany klimatyczne, racjonalne gospodarowanie substancjami odżywczymi, samowystarczalność i dobrostan zwierząt.
Tegoroczni zwycięzcy są wzorem dla innych gospodarstw, można się od nich wiele nauczyć , dowiedzieć jak prowadzić i rozwijać zrównoważone rolnictwo w regionie.
Nagroda dla rolników, którzy dbają o Bałtyk
Nagroda w konkursie WWF na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego została pierwszy raz przyznana w 2009 r., aby wyróżnić najlepsze praktyki i uhonorować rolników, którzy w swojej codziennej pracy starają się ograniczać spływ składników odżywczych do morza. Do konkursu mogą zgłosić się rolnicy zarówno ekologiczny, jak i konwencjonalni, których gospodarstwo znajduje się w zlewisku Morza Bałtyckiego. Zwycięzcy krajowi otrzymują nagrodę w wysokości 1000 euro. Następnie, spośród krajowych laureatów, jury wybiera zwycięzcę międzynarodowego, który otrzymuje nagrodę główną w wysokości 10000 euro.
Do tej pory nagrodzono wysiłki i wykorzystanie innowacyjnych metod prowadzenia gospodarstwa przez około 70 rolników z całego regionu Morza Bałtyckiego. Kraje biorące udział w konkursie to Dania, Estonia, Finlandia, Niemcy, Łotwa, Litwa, Polska, Rosja i Szwecja, a także Białoruś i Ukraina.
Krajowy etap konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego 2019 rozstrzygnięty!
Zwycięzcami konkursu WWF zostali państwo Marta i Tadeusz Żerańscy z województwa mazowieckiego, którzy prowadzą ekologiczne gospodarstwo w sposób przyjazny środowisku morskiemu, czyli w sposób ograniczający odpływ azotu i fosforu do wód.
Państwo Żerańscy otrzymują nagrodę w wysokości 1 000 euro oraz będą reprezentować Polskę w międzynarodowej edycji konkursu, którego finał odbędzie się 25-26 września br. w Warszawie podczas konferencji The Greener Agriculture for Sustainable Sea, GRASS 2019, gdzie rolnicy zawalczą aż o 10 000 euro.
Jury konkursu, złożone z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz przedstawicieli Fundacji WWF Polska, brało przede wszystkim pod uwagę prośrodowiskowe podejście państwa Żerańskich w prowadzeniu gospodarstwa, które przyczynia się do ochrony wód przed zanieczyszczeniem substancjami biogennymi (związkami azotu i fosforu). Rodzina Żerańskich wdraża przyjazne dla środowiska praktyki, wśród których należy wymienić stworzenie miejsc do przechowywania nawozów naturalnych, nawożenie precyzyjne, stosowanie płodozmianu, płytkiej orki, poplonów ścierniskowych, wypas bydła na pastwisku od marca do listopada, prowadzenie ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem, obsiewanie gruntów zbożami ozimymi, które pokrywają glebę w okresie jesienno-zimowym. Ponadto na terenie gospodarstwa znajdują się liczne miedze i kamionki śródpolne, zakrzaczenia i zadrzewienia, zbiorniki wodne oraz trwałe użytki zielone, które nigdy nie były osuszane i przesiewane. Wszystkie grunty zwycięskiej pary rolników położone są na obszarze NATURA 2000, dlatego sposób gospodarowania ma ogromny wpływ nie tylko na jakość wód, ale również na zachowanie określonych typów siedlisk przyrodniczych oraz ochronę cennych i zagrożonych w skali całej Europy gatunków ptaków na tym terenie. Rolnicy praktycznie nie ingerują w środowisko, a ekstensywna uprawa roślin oraz hodowla zwierząt, nastawione są na jakość, a nie ilość.
Marta i Tadeusz Żerańscy – zwycięzcy krajowego etapu konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego 2019 (zdjęcie: A.Sosnowska/WWF)
II miejsce oraz nagroda w wysokości 500 euro zostały przyznane pani Monice Klarzak i panu Łukaszowi Stefaniakowi, którzy prowadzą gospodarstwo w sposób konwencjonalny w województwie łódzkim.
Monika Klarzak i Łukasz Stefaniak – zdobywcy II miejsca w konkursie na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego 2019 (zdjęcie: A.Sosnowska/WWF)
III miejsce oraz nagrodę w wysokości 300 euro otrzymał pan Piotr Bruliński prowadzący gospodarstwo konwencjonalne w województwie podlaskim.
Piotr Bruliński – zdobywca III miejsca w konkursie na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego 2019 (zdjęcie: A.Sosnowska/WWF)
Celem konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego, organizowanego pod patronatem Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie i Koalicji Żywa Ziemia, jest promowanie praktyk ograniczających odpływ substancji biogennych (azotu i fosforu) z gospodarstwa do wód.
Zbyt duże ilości związków azotu i fosforu w wodzie tworzą idealne warunki do zakwitów glonów i sinic. Nadmierne zakwity przyczyniają się do powiększania przydennych pustyń tlenowych, gdzie zamiera podwodne życie. By zahamować zamieranie Bałtyku należy zredukować spływ związków azotu i fosforu do wód. Za eutrofizację, czyli negatywne w skutkach przeżyźnienie wód, często obwiniani są rolnicy, jako że m.in. ich działalność jest źródłem dopływu substancji biogennych. Sektor rolnictwa może jednak znacznie ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do wód. Jak pokazuje konkurs na Rolnika Roku, wiele gospodarstw podejmuje aktywne działania w celu zniwelowania tej emisji i zmierza w kierunku rolnictwa przyjaznego środowisku. Dzięki nim jest szansa na ograniczenie eutrofizacji, która prowadzi nie tylko do powiększania zasięgu pustyń tlenowych, ale także do zamykania kąpielisk z powodu zakwitów sinic.
„To wielkie zaskoczenie, duma i satysfakcja, że sposób mojego gospodarowania został przez kogoś doceniony. Umacnia mnie to w przekonaniu o słusznej drodze jaką wybrałem. Nie spocznę na laurach i moje gospodarstwo nadal będzie się rozwijać” – mówi Krzysztof Kowalski, zwycięzca międzynarodowej edycji konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego 2018.