Solidna nawierzchnia w oborze – na przykład wykonana z gliny lub betonu – uniemożliwia przeciekanie płynnych odchodów zwierzęcych do wód gruntowych.

Przechowywanie obornika i gnojowicy w odpowiedni sposób, np. obornik na szczelnych płytach ze zbiornikiem na odcieki  i gnojowicy w solidnych nieprzepuszczalnych zbiornikach uniemożliwia wycieki do gruntu. Przykrywanie tych obiektów pokrywami lub plastikiem, zapobiega emisji gazów.

Redukcja emisji amoniaku, a tym samym strat azotu, przy jednoczesnej poprawie jakości powietrza, może zostać osiągnięta poprzez dodanie pyłu bazaltowego do obornika i instalowanie filtrów powietrznych w przegrodach dla zwierząt. Ponadto, stosowanie niższego poziomu białka w paszy i utrzymanie obory w niższej temperaturze pomaga obniżyć poziom amoniaku.

Ograniczenie liczby zwierząt na hektar pozwala zapewnić wchłanianie wszystkich odchodów przez glebę.

Czyszczenie boksów, stanowisk i klatek bez użycia wody pozwala uniknąć odpływu zanieczyszczeń do okolicznych wód.

Utrzymanie trwałych użytków zielonych do wypasu wpływa na ograniczenie strat biogenów, zatrzymanie większej ilości węgla w glebie oraz zachowanie bioróżnorodności.

Kwaterowy wypas bydła zapewnia użytkom zielonym takie dawki biogenów, które będą mogły być od razu zużytkowane przez rośliny i zapewnia dużo dobrej jakości paszy. Taki sposób wypasu eliminuje składowanie obornika w gospodarstwie i tym samym ryzyko odcieków związków biogennych do wód.

Wyznaczanie kwater wypasowych bydła tak, aby jak najkrótszym bokiem przylegały do rzeki/ cieku wodnego ogranicza do minimum spływ powierzchniowy odchodów pozostawionych przez zwierzęta w czasie wypasu.

Fundacja WWF Polska
ul. Usypiskowa 11
02-386 Warszawa
tel. (22) 849 84 69 / 848 73 64
kontakt@wwf.pl
NIP: 521-32-41-055
REGON: 015481019
KRS: 0000160673